{ "title": "Arpa Şehriye Salatası", "image": "https://www.sehriye.gen.tr/images/arpa-sehriye-salatasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 21:15:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Arpa şehriye salatası, Çoğu bayan için gün masalarında, arkadaş toplantılarında yapılan ikramlıkların yanında olmazsa olmaz bir salata türüdür. Arpa şehriye salatası birçok şekilde hazırlanarak servise sunulabilir. Farklı malzemeler ile zenginleştirilerek ikram masalarını süsleyen arpa şehriye salatası tarifine geçmeden önce salata hakkında kısaca bilgi verelim.

Sağlıklı beslenmek için uzmanlar tarafından sıkça önerilen besin maddelerinden biri salatadır. Vücut sağlığını koruyabilmek için tüketilmesi gereken ve tüketilmemesi gereken birçok gıda bulunmaktadır. Salata sürekli tüketilmesi gereken yiyeceklerden biridir. Sofraların baş tacı olan salataya toplum olarak oldukça düşkün bir milletiz. Çoğu yemek yanında salata olmadan sofralarda yerini almaz. Salata, sebze, meyve, et, peynir ve makarna gibi farklı gıdaların bir araya getirilmesi ile elde edilen bir yiyecek türüdür.

Damaklara ve sağlığa hitap eden salata hem vücut direncini arttırır hem de kilo vermeye yardımcı olur. Uzmanlar yemek ile vücut arasındaki dengeyi korumak ya da kurmak için neredeyse her yemeğin yanında salata olması gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca devamlı olmasa da ara ara öğünler sadece salata ile geçiştirilebilir. Yemeklerin yanında tercih edilen salata sayesinde daha az yemek yenebilir. Dolayısı ile doğal yollardan kilo almamak ya da kilo vermek sağlanabilir. Salataların damak tadına hitap etmesinin yanı sıra içeriğinde kullanılan besin maddeleri tarafından alınan vitamin ve mineraller de genel vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sadece salata tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral gereksinimi karşılanabilir. Mevsimine göre farklı salatalar hazırlayıp tüketmek mümkün olduğu için her zaman mevsim salatası tercih edilmelidir. Çünkü tüketilen her besin mevsiminde güzeldir. Salata yapımında mutlaka genetiği ile oynanmamış organik malzemeler kullanılmalı ve mümkün olduğunca salatalar farklı ve sağlıklı meyveler ile tatlandırılmalıdır.

Salata malzemesi olarak sıkça kullanılan domates, salatalık, biber ve diğer farklı malzemeler sayesinde vücuda aynı anda birden fazla vitamin ve mineral almak mümkündür. Sağlık kurallarına uygun olarak hazırlanmış salata tüketerek böbrek, karaciğer ve kan sağlığı korunabilir. Salata çeşitlerinde su oranı yüksek olduğu için idrar söktürücü etkisinden yararlanılabilir. Salata içerisinde kullanılan birçok sebzenin cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Diyet için de uygun bir yiyecek olan salata kalori bakımından düşük içeriğe sahiptir. Gelişim çağındaki çocukların vücut ve zihin gelişimine katkıda bulunan bir yiyecek türüdür. Sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını da sağlar.

Arpa Şehriye Salatası İçin Gerekli Malzemeleri
Arpa Şehriye Nasıl Yapılır?

Arpa şehriye salatası için ilk olarak tavuk göğsü bol su ile yıkanır. Yıkanan tavuk göğsü ufak bir tencereye alınarak üzerini geçecek şekilde su ve bir miktar tuz eklenir. Tencere orta hararetli ocağa alınarak haşlamaya bırakılır. Haşlanan tavuk eti sudan alınarak soğutulur. Soğuyan et el ile ufak ufak didiklenir. Arpa şehriye bir miktar sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan şehriyenin üzerine tavuk suyundan dökülerek pilav gibi pişirilir. Pişen şehriye demlenmesi için bırakılır.

İç malzemesi için yeşil soğan ayıklanıp yıkanır. Yıkanan soğanlar ince ince doğranır. Aynı şekilde maydanoz, dereotu ve nane yıkanarak ufak ufak doğranır. Kornişon salatalık turşusu küp-küp kesilir. Havuçların kabukları kazınarak rendeden geçirilir. Konserve mısır suya tutularak süzülür. Sarımsaklar rendelenir. Hazır hale gelen tüm malzeme derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine didiklenen tavuk etleri ve dinlendirmeye bırakılan arpa şehriye eklenir. Uygun bir kâsenin içine sıvı yağ alınır. Üzerine limon suyu, kimyon, kırmızı pul biber ve tuz eklenerek karıştırılır. Hazırlanan sos karıştırma kabına dökülür ve tüm malzeme homojen bir şekilde karıştırılarak servis tabağına boşaltılır. Üzeri ceviz içi ile süslenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }