{ "title": "Şehriye Pilavı", "image": "https://www.sehriye.gen.tr/images/sehriyeli-pilav.jpg", "date": "20.01.2024 03:14:10", "author": "BURCU YALÇIN", "article": [ { "article": "Şehriye Pilavı; Pilav çeşitlerimize bir yenisi daha katmak istersiniz bu pilav tarifini deneyin derim. Şehriyeli pilav sade, salçalı, domatesli, etli olabilir. Bu çeşit türünü artırmak sizin elinizde ve tabi ki hayal gücünüze de bağlıdır.

Şehriye pilavı, pirinç pilavı gibi kavrularak ya da haşlanarak pişirilir. Ölçü oranı olarak 1 - 2 kuralını kullanıyoruz. Yani 1 bardak şehriye kullanacaksanız 2 bardak su kullanacaksınız anlamına geliyor. Ölçek kabınızın büyüklüğü değişebilir. Hangisi ölçek olarak kullanıyorsanız yine aynı ölçekle 2 katı su kullanmanız gerekir. Ben sizlere sade şehriye pilavı tarifi vereceğim.

Şehriye Pilavı Malzemeler (5 kişilik)
Şehriye Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk önce 4 su bardağı suyumuzu kaynamış vaziyette hazırda bulundurmamız gerekiyor. Sonra pilav tavasını ocağa yerleştirelim ve paket yağını koyarak erimesini bekleyelim. Yağ eridikten sonra şehriyeyi ilave edelim. Şehriyeleri rengi dönene kadar yani kızarana kadar karıştırarak kavuralım. Şehriyenin rengi döndüğü anda hazırda kaynamış vaziyette beklettiğimiz suyu ilave edelim. Suyu dökerken dikkat edelim tavadan üstünüze kaynar su sıçrayabilir. Suyu ilave ettikten sonra bir yemek kaşığı limon suyu, tavuk bulyonu ve tuzu ilave ederek hafif birbiriyle harmanlanmasını sağlamak amacıyla karıştıralım. Tadına bakarak tuz ilavesi yapabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra artık pilavı bir daha karıştırmayalım lapa bir görüntüye sebep olursunuz. Şimdi ocağın altını kısarak suyun çekmesini bekleme zamanıdır. Şehriye suyunu çektiğinde ocağın altı kapatılır ve ağzına kâğıt peçete örterek tavanın kapağı kapatılır. Lütfen tavanın ağzına gazete ya da ona benzer yazılı resimli olan kâğıtlar koymayalım. Çünkü o kâğıtlardaki mürekkep buhar yoluyla yemeğinize damlar ve besin zehirlenmesine sebep olur. O yüzden beyaz kâğıtları ya da peçete örtmeye gayret ediniz.

Ağzını kapattığımız tavayı bir beze saralım ve 10 dk dinlenmeye bırakalım. Dinlenme işlemi bittikten sonra sıcak olarak servis edelim. Şehriye pilavı artık yenmeye hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }