{ "title": "Şehriye", "image": "https://www.sehriye.gen.tr/images/sehriye.jpg", "date": "19.01.2024 00:46:31", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Makarna ailesine ait bir bireydir. Küçük taneli makarna olarak da adlandırılabilen şehriye Türk ve dünya mutfağında çeşitli şekillerde ve tariflerde kullanılmaktadır. Birçok çeşidi vardır ancak genellikle şehriye denilince akla tel şehriye ve arpa şehriye gelmektedir. Şehriye özellikle pilav ve çorbalarda sıklıkla kullanılan bir tür bakliyattır. Şehriye buğdayın işlenmiş hali de sayılabilir. Şehriyenin kullanıldığı birkaç tarif şöyledir.

Şehriyeli Pirinç Pilavı Malzemeleri
Şehriyeli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pilav tenceresi ocağın üzerine alınarak tereyağı ve sıvı yağ içine koyularak erimeye bırakılır. Eriyen yağların üzerine şehriye eklenir ve pemebleşinceye kadar kavrulur. Ardından önceden ılık su ile bekletilmiş olan pirinçler de yıkanıp süzülerek tencereye eklenir ve pirinçler beyazlaşıncaya kadar kavrulur. Son olarak sıcak suda pirinçlerin üzerine eklenir ve kısık ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirilir ve yarım saat kadar dinlendirildikten sonra servis edilir.

Tavuklu Tel Şehriye Çorbası Malzemeleri
Tavuklu Tel Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir tencere içinde tereyağı eritilerek üzerine un eklenir ve bir miktar kavrulur. Unlar pembeleşmeye başladığında üzerine rendelenmiş domatesler ve salça da eklenerek bir miktar kavrulur. Ardından şehriye ve tavuk eti de eklenen çorbaya son olarak suyu da eklenir ve bir müddet karıştırıldıktan sonra kaynamaya bırakılır. Şehriyenin pişmesiyle hazır kıvama gelen çorba sıcak bir şekilde servis edilir.

Arpa Şehriye Çorbası Malzemeleri
  • Yarım çay bardağı arpa şehriye
  • Üç adet rendelenmiş domates
  • Beş su bardağı sıcak su
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Nane
Arpa Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır?

Tereyağı derin bir tencere içerisinde eritilerek üzerine rendelenmiş domatesler eklenir. Biraz kavurduktan sonra salça da ilave edilir ve bir müddet karıştırarak kavrulmaya devam edilir. Ardından tuzu ve suyu eklenerek şehriyeler yumuşayıncaya kadar kaynama işlemi sürdürülür. Şehriyelerin pişmesiyle birlikte çorba hazır hale gelir ve sıcak olarak servis edilir.
" } ] }