{ "title": "Şehriyeli Muhallebi", "image": "https://www.sehriye.gen.tr/images/Sehriyeli-Muhallebi-97.jpg", "date": "20.01.2024 11:59:02", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Şehriyeli Muhallebi, Şehriyeli Muhallebinin en çok tercih edilme nedenlerinden biri çok hafif bir tatlı olmasıdır. Hem görüntüsü hem de lezzeti ile yiyenleri büyüleyen bu tatlı gün yemeklerinin olmazsa olmaz sütlü tatlıları arasında yerini alır. Üstelik sütlü olduğu için oldukça hafif ve kilo aldırmayan bu tatlıyı korkmadan yiyerek diyet yapabilirsiniz. Şehriyeleri önceden tereyağında kızartmak muhallebiyi hazırlarken işinizi kolaylaştıracaktır.

Şehriyeli Muhallebi Malzemeleri

Şehriyeli Tatlısı için
Muhallebisi için
Şehriyeli Muhallebi Nasıl Yapılır?

Şehriyeli Muhallebiyi hazırlarken öncelikle şehriyeli harcından başlayın. Öncelikle geniş bir teflon tavaya tereyağını ve sıvı yağı ocağın üzerine alarak ocağın altını yakın. Daha sonra yağlar hafif pembeleşip köpürene kadar karıştırın. Daha sonra içine şehriyeleri döküp kızarana kadar hiç durmadan yavaş yavaş tahta bir kaşık yardımı ile karıştırın. Daha sonra içine ceviz ve tarçını dökerek harmanlayın ve ocağın altını kapatın. Ayrı bir tencerede şehriyeli muhallebinin, muhallebisini hazırlamak için toz şekeri, unu ve vanilyayı katıp iyice un karışımları birbirine girene kadar harmanlayın. Daha sonra ocağın üzerine almadan sütü yavaş yavaş bu un karışımına dökerek karıştırın. Ocağın üzerine birden koyup karıştırırsanız un karışımı topak topak olur ve ısı gördükçe topak topak sertleşir ve açılmaz. Bu nedenle karışımı soğuk iken uygulayın. Daha sonra ocağın üzerine alarak altını yakın ve muhallebi kaynayana kadar tahta kaşık ile yavaş yavaş karıştırın. Muhallebi koyulaşmaya başladıkça sizde karıştırmanızı hızlandırın. Muhallebi kıvam aldıktan sonra içine tereyağını dökerek karıştırmaya devam edin. Tere yağı muhallebinin kıvam almasını ve parlak olmasını sağlar. Tere yağını koyup karıştırdıktan sonra daha yoğunlaşması için mikserde yaklaşık olarak on dakika kadar çırpın. Daha sonra cam dikdörtgen bir borcamın içine öncelikle kızarttığınız şehriyenin yarısını yayın. Daha sonra muhallebiyi üzerine yayın. Daha sonra tekrar kalan şehriyenin hepsini döküp yayın. Son olarak hazırlamış olduğunuz şehriyeli tatlıyı buzdolabında dinlendirmek için üç ya da dört saat bekletin ve daha sonra soğuk olarak şık sunum kaselerine alarak servis edin.

Önemli Not: Şehriyeleri hemen yağın içine attığınızda kızarız ve kurur. Ancak buzdolabında dinlendiği zaman sertleşir. Bu nedenle iki su bardağı tel şehriyeyi kızartmadan önce mutlaka üç su bardağı sıcak su içinde haşlayın. Böylelikle şehriyeler daha yumuşak ve kızartıldığında daha çıtır olacaktır.
" } ] }