{ "title": "Şehriyeli Pirinç Pilavı", "image": "https://www.sehriye.gen.tr/images/Sehriyeli-Pirinc-Pilavi-11.jpg", "date": "19.01.2024 01:36:47", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Şehriyeli pirinç pilavı: Şehriyeli pirinç pilavı genelde ana yemeğin yanında verilen doyurucu bir yemek çeşididir. Türk mutfağına 18 yüzyıllarda uzak doğudan geldiği düşünülmektedir. Günümüzde şehriyeli pirinç pilavına hemen hemen her sofrada rastlaya bilmekteyiz. İçerisine çok çeşitli sebzeler katılarak da pişirilmektedir. Arpa şehriyesi yerine tel şehriyede kullanabilirsiniz. Bir gece önceden bir su bardağı nohut ıslatıp pilava ekleyebilirsiniz, çok lezzetli olur. Pilav nazlı bir yemektir. Aromasını ve kıvamını tutturmak maharet ister. Bununla beraber kullanacağınız malzemenin kalitesi iyi olmalıdır. Yoksa görünümü ve lezzeti istediğiniz gibi olmayabilir. Güzel malzemeler seçerek şehriyeli pirinç pilavının tarifine geçelim.

Şehriyeli pirinç pilavı için gerekli malzemeler
Şehriyeli pirinç pilav nasıl yapılır?

Şehriyeli pirinç pilavının yapılışına ilk olarak pirinçleri güzelce yıkayarak başlıyoruz. Böylece pirinçler hem temizlenmiş hem de nişastasından ayıklanmış olacaktır. Bir kaba iki su bardağı su koyup kısık ateşli ocağa alarak yavaş yavaş kaynamaya bırakıyoruz, daha sonra bu suyu kullanacağız.

Pilavı pişireceğimiz pilav tenceresini ocağa alarak orta harlı ateşte ısıtıyoruz. İçerisine tereyağını ve zeytinyağını ekleyerek karıştırıyoruz. Tere yağı köpürmeye başlayınca şehriyesini ekleyip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Şehriye yanmamalıdır, aksi taktirde yemeğin nahoş bir tadı olur. Şehriyeyi az kavurmak önemli bir ayrıntıdır. Şehriyeler kavrulunca önceden yıkayarak süzülmeye bıraktığımız pirinçleri ekliyoruz. Yavaş yavaş karıştırarak pirinçlerin renginin şeffaf hale gelmesini sağlıyoruz. Diğer taraftan ısıttığımız sıcak suyu alıp elimizi yakmadan tencerenin içerisine aniden aktarıyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra tuzunu ekleyip pilav tenceresinin kapağının kapatıyoruz. Ocağın ateşini kısık seviyeye alarak yavaş yavaş pişirmeye devam ediyoruz. 10 dakika kadar sonra pirinçler suyunu çekmiş olacaktır. Eğer pirinçler suyunu çektikten sonra hala dirilerse az daha su ekleyebiliriz. Bir kaşık yardımıyla pilavın ortasını kenara iterek pilavın dibinde hiç su kalmadığını gördükten sonra ocağın altını kapatıyoruz. Şehriyeli pirinç pilavının kapağını kapatarak 10 dakika daha demlenmeye bırakıyoruz. Artık şehriyeli pirinç pilavımız hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }