Şehriyeli Pirinç Pilavı

Şehriyeli pirinç pilavı: Şehriyeli pirinç pilavı genelde ana yemeğin yanında verilen doyurucu bir yemek çeşididir. Türk mutfağına 18 yüzyıllarda uzak doğudan geldiği düşünülmektedir. Günümüzde şehriyeli pirinç pilavına hemen hemen her sofrada rastlaya bilmekteyiz. İçerisine çok çeşitli sebzeler katılarak da pişirilmektedir. Arpa şehriyesi yerine tel şehriyede kullanabilirsiniz.
Bir gece önceden bir su bardağı nohut ıslatıp pilava ekleyebilirsiniz, çok lezzetli olur. Pilav nazlı bir yemektir. Aromasını ve kıvamını tutturmak maharet ister. Bununla beraber kullanacağınız malzemenin kalitesi iyi olmalıdır. Yoksa görünümü ve lezzeti istediğiniz gibi olmayabilir. Güzel malzemeler seçerek şehriyeli pirinç pilavının tarifine geçelim.

Şehriyeli pirinç pilavı için gerekli malzemeler

  • İki su bardağı pirinç
  • 2.5 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı arpa şehriyesi
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir tatlı kaşığı tuz

Şehriyeli pirinç pilav nasıl yapılır?


Şehriyeli pirinç pilavının yapılışına ilk olarak pirinçleri güzelce yıkayarak başlıyoruz. Böylece pirinçler hem temizlenmiş hem de nişastasından ayıklanmış olacaktır. Bir kaba iki su bardağı su koyup kısık ateşli ocağa alarak yavaş yavaş kaynamaya bırakıyoruz, daha sonra bu suyu kullanacağız.

Pilavı pişireceğimiz pilav tenceresini ocağa alarak orta harlı ateşte ısıtıyoruz.
İçerisine tereyağını ve zeytinyağını ekleyerek karıştırıyoruz. Tere yağı köpürmeye başlayınca şehriyesini ekleyip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Şehriye yanmamalıdır, aksi taktirde yemeğin nahoş bir tadı olur. Şehriyeyi az kavurmak önemli bir ayrıntıdır. Şehriyeler kavrulunca önceden yıkayarak süzülmeye bıraktığımız pirinçleri ekliyoruz. Yavaş yavaş karıştırarak pirinçlerin renginin şeffaf hale gelmesini sağlıyoruz. Diğer taraftan ısıttığımız sıcak suyu alıp elimizi yakmadan tencerenin içerisine aniden aktarıyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra tuzunu ekleyip pilav tenceresinin kapağının kapatıyoruz. Ocağın ateşini kısık seviyeye alarak yavaş yavaş pişirmeye devam ediyoruz. 10 dakika kadar sonra pirinçler suyunu çekmiş olacaktır. Eğer pirinçler suyunu çektikten sonra hala dirilerse az daha su ekleyebiliriz. Bir kaşık yardımıyla pilavın ortasını kenara iterek pilavın dibinde hiç su kalmadığını gördükten sonra ocağın altını kapatıyoruz. Şehriyeli pirinç pilavının kapağını kapatarak 10 dakika daha demlenmeye bırakıyoruz. Artık şehriyeli pirinç pilavımız hazırdır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 01:36:47
Şehriyeli Pirinç Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şehriyeli Pirinç Pilavı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şehriyeli Pirinç Pilavı"
Merhabalar ben yeni evliyim bir kaç defa pilav yaptım fakat pilavım hep lapa oluyor neden acaba suyuna ölçüsüne dikkat ediyorum az su ekleyince diri kalıyor çok eklersem lapa hamur gibi oluyor bir türlü tutmadı akşam da misafirim var o nedenle güzel bir pilav yapmak istiyorum bu tarif güzel olur mu
Eda . 30.10.2018 13:11:24

Arpa Şehriyeli Ayran Çorbası

Arpa Şehriyeli Ayran Çorbası, Arpa şehriyeli çorba kış aylarının en çok sevilen ve tüketilen sıcak yoğurtlu çorbasıdır. Yoğurtlu çorba türünden olan arpa şeh...
Devamını Oku

Kremalı Şehriye Çorbası

Kremalı Şehriye Çorbası, Sofraların vazgeçilmezi olan çorba ve çorba çeşitleri açısında Türk mutfağı çok zengindir. Her damak tadına göre birçok çorba çeşidi...
Devamını Oku

Fırında Şehriyeli Tavuk

Fırında şehriyeli Tavuk, bu yemek oldukça doyurucu olup ana yemek olarak tüketilir. Misafirlere, ailemize yaparak tükettiğimiz bu yemeğin vitamin bakımından ...
Devamını Oku

Arpa Şehriye Pilavı

Arpa Şehriye Pilavı: Değişik pilav çeşitlerini denemeyi düşünenler için tavsiyede bulunabilecek, doğrusu bu tavsiyeye de değecek oldukça lezzetli ve yap...
Devamını Oku

Sütlü Şehriye Çorbası

Sütlü Şehriye Çorbası, Yapılışının pratik olması ve lezzetli olmasıyla birçok kişi tarafından tercih edilen çorba ve çorba çeşitlerini birçok faydası da bulu...
Devamını Oku

Şehriyeli Muhallebi

Şehriyeli Muhallebi, Şehriyeli Muhallebinin en çok tercih edilme nedenlerinden biri çok hafif bir tatlı olmasıdır. Hem görüntüsü hem de lezzeti ile yiyenleri...
Devamını Oku

Unlu Şehriye Çorbası

Unlu Şehriye Çorbası, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ev hanımlarının kurtarıcı olan çorba çeşitleri yapılışının pratik oluşuyla çok sık tercih...
Devamını Oku

Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı

Sebzeli arpa şehriye pilavı; Pilav sofraların, vazgeçilmez lezzetidir diyebiliriz. Sebzeli arpa şehriye pilavı, özellikle et yemeklerinin yanına çok yak...
Devamını Oku

Tavuk Suyuna Şehriye Çorbası

Tavuk Suyuna Şehriye Çorbası: Lezzetine doyulmayacak kalorisi düşük soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak bir tarifle karşınızdayım. Ben bu çorbayı tel şehri...
Devamını Oku

Köfteli Şehriye Çorbası

Köfteli şehriye çorbası, besleyici özelliği fazla olan bu çorbayı özellikle kış günlerinde hazırlayıp besin değerinden faydalanabilirsiniz. İçerisinde b...
Devamını Oku

Şehriye Pilavı

Şehriye Pilavı; Pilav çeşitlerimize bir yenisi daha katmak istersiniz bu pilav tarifini deneyin derim. Şehriyeli pilav sade, salçalı, domatesli, etli olabili...
Devamını Oku

Domatesli Arpa Şehriye Pilavı

Domatesli Arpa şehriye Pilavı, Pilav yemeklerimizin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Pilav her yemeğin yanına yakışır. Özellikle kuru fasulye pilav vazgeçilmez...
Devamını Oku

Havuçlu Şehriye Çorbası

Havuçlu Şehriye Çorbası, Soğuk kış aylarında sofraların vazgeçilmezi çorbalar bizleri hem hastalıklardan korur hem de hastalıklardan kurtulmamızı sağlar. Se...
Devamını Oku

Terbiyeli Şehriye Çorbası

Terbiyeli şehriye çorbası, özellikle ülkemizde doğu bölgelerinde yapılan bir çorbadır. Son derece lezzetinin ya sıra sofranızda farklı bir çeşit olacak bu ço...
Devamını Oku

Şehriye Salatası

Şehriye salatası, özellikle çay saatlerinizde, davetlerinizde kolayca yapabileceğiniz pratik bir salatadır. Farklı bir deneyim için bu tarifi yapmanızı öneri...
Devamını Oku

Şehriye

Makarna ailesine ait bir bireydir. Küçük taneli makarna olarak da adlandırılabilen şehriye Türk ve dünya mutfağında çeşitli şekillerde ve tariflerde kullanılmaktadı...
Devamını Oku

Yıldız Şehriye Salatası

Yıldız şehriye salatası, salata günümüzde faydaları ile kanıtlanmış bir besin maddesidir. Farklı sebzeler, meyveler, et çeşitleri, peynir türleri gibi p...
Devamını Oku

Tel Şehriye Salatası

Tel şehriye salatası, normal salatalardan farklı bir görüntüsü ile çok ilgi çekiyor. Çok güzel bir salata çeşididir ve çocukların çok hoşuna gidiyor. Te...
Devamını Oku

Şehriyeli Bulgur Pilavı

Şehriyeli bulgur pilavı, Şehriye ile hazırlanan bulgur pilavı lezzeti ile bilinen klasik pilav çeşitleri arasında yer almaktadır. Şehriyeli bulgur pilavı bes...
Devamını Oku

Arpa Şehriye Salatası

Arpa şehriye salatası, Çoğu bayan için gün masalarında, arkadaş toplantılarında yapılan ikramlıkların yanında olmazsa olmaz bir salata türüdür. Arpa şeh...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Arpa Şehriyeli Ayran Çorbası
Kremalı Şehriye Çorbası
Fırında Şehriyeli Tavuk
Arpa Şehriye Pilavı
Sütlü Şehriye Çorbası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024