İlk önce her yemekte olduğu gibi sağlık ve lezzet için malzemelerin organik, taze ve mevsimlik olmasına dikkat edilir. Bu salatamızda da kullanacağımız malzemelerin taze ve mevsimlik olmasına tavuğun tarihine dikkat etmeliyiz. Hazırlanışta ilk önce derin bir tencerenin içine arpa şehriyeyi koyuyoruz. Üzerine 1-1,5 su bardağı sıcak su koyuyoruz. Yeteri kadar tuz ve sıvı yağ ekleyip, yumuşayana kadar şehriyeyi haşlıyoruz. Ara ara karıştırıyoruz ki şehriyeler hamurlaşıp birbirine yapışmasın. Diğer yandan yıkadığımız tavuk göğsünü başka bir kapta haşlıyoruz.
Haşlanan tavuk göğsünü soğumaya bırakıyoruz ve soğuduktan sonra elimizle tiftikliyoruz ya da minik doğruyoruz. Elimizde olan kırmızı biberi, salatalığı ve kornişon turşuyu minik küp şeklinde doğruyoruz. Havucumuzu rendeliyoruz. Dereotu ile yeşil soğanı ince doğruyoruz. Daha sonra haşlanan arpa şehriyemizin suyunu süzüyoruz. Biraz iri kalması içinde soğuk suyun altına tutuyoruz. Daha sonra ise derin bir kaba arpa şehriyelerimizi koyup üzerine doğramış olduğumuz kırmızı biberi, konserve mısırı, rendelenmiş havucu ve kornişon turşularımızı ekliyoruz. Doğranmış dereotunu ve soğanları da ekliyoruz. Son olarak tavuk etlerini, tuz, yarım çay bardağı zeytinyağı ve yarım limon suyunu ayarlayıp iyice karıştırıyoruz. Karıştırma işleminden sonra
şehriyeli tavuk salatası servise hazırdır. Servis tabaklarına koyup ikram edebilirsiniz afiyet olsun.